AkzoNobel verloor maandag in de vroege beurshandel 3 procent.

Rivaal PPG wil Akzo graag inlijven, maar toenaderingspogingen van de Amerikanen zijn vooralsnog zonder succes. AkzoNobel gaat met het afwijzen van het voorstel ook in tegen de wens van enkele aandeelhouders, waaronder Elliott Advisors en Causeway Capital Management, die wilden dat de twee in ieder geval om tafel zouden gaan.

PPG had bij zijn laatste voorstel omgerekend zo’n 27 miljard euro over voor AkzoNobel. Eerder zeiden de Amerikanen al, bij een afwijzing, een vijandelijke overname niet uit te sluiten. Daarbij stapt de jager direct naar de aandeelhouders zonder een akkoord met het bestuur van de over te nemen onderneming. PPG Industries was niet direct bereikbaar voor een reactie.

Beleggers hielden rekening met winst Macron

De AEX noteerde kort na de openingsbel vlak op 533,50 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 797,78 punten. De graadmeter in Frankfurt stond 0,1 procent hoger. Londen en Parijs stonden tot 0,3 procent lager.

Met een overwinning van de eurogezinde Macron werd door de financiële markten alom rekening gehouden. Door zijn overwinning nemen onder meer zorgen over de politieke stabiliteit af.

Deze verwachting zorgde de afgelopen tijd voor een opmars van de euro. De eenheidsmunt noteerde maandag voorbeurs 1,0976 dollar. Kort na de verkiezingsuitslag van zondagavond steeg de euro nog tot boven de 1,10 dollar.

Koerstik voor PostNL

PostNL (-6 procent) heeft afgelopen kwartaal iets meer omzet behaald dan een jaar eerder. Groei in pakketbezorging, zowel in binnen- als buitenland, compenseerde een verdere neergang van de postmarkt in Nederland. De onderliggende winst nam wel duidelijk af.

PostNL boekte in het eerste kwartaal een omzet van 870 miljoen euro. Dat is 1 procent meer dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Het volume geadresseerde post nam met zo'n 10 procent af. Dat zorgde voor een daling van de opbrengsten in dat segment met een kleine 5 procent, tot 450 miljoen euro.

Het postbedrijf wist de kosten met 15 miljoen euro terug te dringen, maar dat was onvoldoende om het verlies aan omzet goed te maken.

Bij de pakketbezorging nam de omzet toe, geholpen door een volumegroei in binnen- en buitenland, maar bleef de winst nagenoeg stabiel. Dat komt mede door kosten die PostNL maakt om zich om te vormen van een post- naar een pakketbezorger.